فهرست مطالب

فصلنامه مدیریت توسعه و تحول
سال یکم شماره 3 (پیاپی -3، پاییز 1388)

  • تاریخ انتشار: 1388/07/14
  • تعداد عناوین: 8
|
  • سید محمد اعرابی، افشین فتح اللهی، عبدالله اسدزاده صفحات 1-7
    این مقاله، به تعمیم دیدگاه مبتنی بر منابع1 به استراتژی سطح شرکتی2 می پردازد و با تمرکز بر شرکت های مادر3 مفهوم مزیت رقابتی4 را که از موضوعات کلیدی تبیین استراتژی سطح کسب وکار5 می باشد با مفهوم متناظر در استراتژی سطح شرکتی جایگزین و با عنوان مزیت مادری6 در سطح شرکت های مادر ارائه می کند. در ادامه بر ویژگی های درونی شرکت های مادر که منشاء خلق مزیت مادری می باشد تمرکز می شود و پنج ویژگی مزیت ساز در این ارتباط تبیین می گردد. این مقاله همچنین به این موضوع می پردازد که مزیت مادری به عنوان خطوط راهنما جهت اتخاذ تصمیمات دوگانه مطرح در استراتژی سطح شرکتی که شامل تصمیمات پرتفولیو (سبد سرمایه گذاری) و تصمیمات کنترل و هدایت کسب و کارهای تابعه می باشد دارای نقش اساسی می باشد و این تصمیمات، همگی بایستی بر مبنای تاثیراتی که بر توسعه یا حفظ مزیت مادری می گذارند مورد سنجش و ارزیابی قرار گیرند. این مقاله با بسط و توسعه ماتریس موقعیت رقابتی7 به ماتریس موقعیت مادری8 که در سطح شرکتهای مادر قابل طرح است خاتمه می یابد.
    کلیدواژگان: دیدگاه مبتنی بر منابع، شرکتهای مادر، زنجیره مزیت مادری9، ماتریس موقعیت مادری، استراتژی سطح شرکتی
  • غلامرضا معمارزاده، محمد عطایی، احمد اکبری صفحات 9-15
    یکی ازمسائل اساسی که مدیران با آن روبه رو هستند بهبود عملکرد کارکنان و درنتیجه افزایش بهره وری سازمان می باشد. درتحقیق حاضر از بین عوامل تاثیرگذار برعملکرد کارکنان، به عامل سرمایه اجتماعی پرداخته شده است. بدین منظور در تحقیق حاضر جهت دستیابی به هدف تحقیق برای بررسی تاثیر سرمایه اجتماعی از مدل ناهاپیت و قوشال استفاده گردید. به منظور گردآوری داده های پژوهش از پرسشنامه استفاده گردید. پرسشنامه ها استاندارد بود با این حال روایی آن نیز براساس نظر خبرگان تایید شد. پایایی آن نیز به وسیله ضریب آلفای کرنباخ مورد تایید قرار گرفت. پرسشنامه در بین جامعه آماری (78نفر) توزیع شد که از این تعداد 75پرسشنامه جمع آوری گردید. داده های جمع آوری شده به وسیله نرم افزار Spss مورد تجزیه و تحلیل قرارگرفته است. باتوجه به این که تحقیق ازنوع همبستگی بود، جهت تجزیه و تحلیل آماری از ضریب همبستگی اسپیرمن استفاده شد. پس از آزمون فرضیه، رابطه بین سرمایه اجتماعی و عملکرد کارکنان مورد تایید قرار گرفت، بدین معنی که کارکنان دارای سرمایه اجتماعی بالاتر دارای عملکرد بهتری هستند.
    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی، عملکرد کارکنان، بعد ساختاری، بعد شناختی، بعد ارتباطی
  • اصغر صرافی زاده، سمانه علیپور صفحات 17-24
    اتوماسیون اداری موضوعی است که اخیرا در حوزه فناوری اطلاعات مورد توجه زیادی قرار گرفته است. با توجه به این که اتوماسیون اداری، بهترین ابزار برای رسیدن به راه کارهای مفید، جهت صرفه جویی در زمان و استفاده بهینه از امکانات موجود در سازمان می باشد. از همین رو است که راه حل های مکانیزه به گردش مکاتبات سازمان سرعت بخشیده و همچنین مدیریت بر گردش کارها را میسر می سازد. در این فرایند، مکاتبات کاغذی، صرفه جویی و استفاده بهینه از زمان و افزایش بهره وری عملی می گردد. در این مقاله، مشخص نمودن تاثیر به کارگیری اتوماسیون اداری بر بهره وری منابع انسانی از طریق آزمون سه فرضیه تاثیر به کارگیری اتوماسیون اداری بر بهره وری منابع انسانی و کارایی و اثربخشی مدنظر قرار گرفته و طی مطالعه موردی در یک شرکت خدمات پس از فروش و آزمون فرضیات از طریق t-test نتایج دلالت بر آن دارد که به کارگیری اتوماسیون اداری بر عواملی نظیر کارایی، اثربخشی و بهره وری درحوزه منابع انسانی تاثیر مستقیم داشته اما میزان تاثیرات، در حد چشمگیری نبوده است.
    کلیدواژگان: اتوماسیون اداری، کارایی، اثربخشی، بهره وری، بهره وری منابع انسانی
  • میرزا حسن حسینی، زین العابدین رحمانی، فتانه حبیبی صفحات 25-34
    تامین نیروی انسانی یکی از وظایف اصلی مدیریت محسوب می شود و سایر وظایف مدیریت (برنامه ریزی و سازماندهی و...) وقتی در عمل تحقق پیدا می کند که نیروی انسانی مناسب و متخصص برای اجرای آن وجود داشته باشد. انتخاب صحیح کارکنان از اهمیت زیادی برخوردار است; زیرا انتخاب نامتناسب، یعنی انتخاب کسانی که توانایی و شایستگی انجام دادن کار را ندارند یا کسانی که بعد از مدتی سازمان را ترک می کنند، هزینه های سنگینی به سازمان تحمیل می کند. انتخاب و استخدام افراد یک مسئله تصمیم گیری چند معیاره است که شاخص های متعددی را در بر می گیرد. در این تحقیق نسبت به شناسایی شاخص ها و اولویت بندی آنها اقدام گردیده است. نمونه آماری تحقیق شامل مدیران ارشد و مدیران حوزه منابع انسانی، اعضای هیات علمی دانشگاه ها و مدیران آموزشی شاغل در ادارات و بخش های خصوصی قزوینمی باشد. از نظر روش تحقیق از نوع تحقیقات توصیفی- کاربردی می باشد که با استفاده از روش های ریاضی تصمیم گیری چند معیاره و تکنیک تجزیه و تحلیل سلسله مراتبی گروهی (GAHP) رابطه بین شاخص ها و عوامل موثر بر تناسب شغلی با استفاده از محاسبه و مقایسات زوجی مورد بررسی قرار گرفت و تحلیل اولویت-بندی عوامل نشان می دهد که تاثیرگذاری این عوامل در دو بخش عمومی و خصوصی متفاوت می باشند و چنانچه این عوامل در مرحله استخدام و انتخاب کنترل شوند می تواند تناسب شغلی را به حداکثر ممکن برساند.
    کلیدواژگان: تناسب شغلی، وضع شغلی، جذب نیرو، شرایط احراز شغل، شاخص های بازارکار، تحلیل اولویت بندی
  • کیوان شاهقلیان صفحات 35-42
    کشور ما برای دستیابی به یک سیستم اقتصادی مطلوب لازم است کوتاهترین مسیر را با توجه به زمان برای رسیدن به هدف برگزیند و این سیستم هنگامی به هدف خود دست می یابد که با صرف حداقل ورودی ها، بهترین و بیشترین خروجی ها را به بار آورد. برای این منظور تنها یک راه در پیش روست و آن گذر از وادی بهره وری است. دراین میان بهره وری نیروی انسانی نقش تعیین کننده ای در بالا بردن بهره وری کل بازی می کند. زیرا سرمایه های انسانی فراهم آورندگان سرمایه های مادی اند و نبود سرمایه های انسانی خود را به صورت نیاز به سرمایه مادی و وابستگی اقتصادی جلوه گر می سازد. در این مقاله که بر پایه پژوهش انجام شده درصنعت کشور با درنظرگرفتن تاثیر رایانه بر میزان بهره وری نیرو انسانی در بخش اداری در پی یافتن نقاط ضعف با توجه به عواملی همچون شرایط احراز شغل با شرایط کارکنان در به کارگیری رایانه، سرعت انجام کار با رایانه و با شرایط کار، امنیت در به کارگیری رایانه، میزان بازده سرمایه گذاری در به کارگیری رایانه و رضایت مندی در به-کارگیری رایانه بوده و عوامل مذکور بر اساس عدم تطبیق آنان در به کارگیری رایانه از دید کارکنان و مدیران رتبه بندی شده و برای رفع این نقاط ضعف و افزایش بهره وری نیروی انسانی راهکار هایی ارائه گردیده است. در این راستا چند صنعت خودروسازی کشور به صورت نمونه تصادفی و به عنوان موارد مورد مطالعه انتخاب شده اند و با جمع آوری اطلاعات و بررسی های آماری بر روی داده ها، تجزیه و تحلیل نهایی انجام و نتایج ارائه گردیده است.
    کلیدواژگان: بهره وری، نیروی انسانی، رایانه، صنعت خودرو
  • کریم کیاکجوری، فروغ رودگرنژاد صفحات 43-52
    کارآفرینی یک فرایند یادگیری است و از سوی دیگر، یادگیری نیز بخش اصلی فرایند کارآفرینی را تشکیل می دهد. یک تئوری کارآفرینی نیازمند تئوری یادگیری است. کارآفرینان برای رسیدن به آگاهی، کسب منابع و مدیریت باید در امر یادگیری شرکت کنند. یادگیری کارآفرینانه به عنوان یک فرایند مستمر که توسعه و گسترش دانش و علم مورد نیاز برای شروع موفق یک فعالیت و اداره رویدادهای غیر مترقبه را میسر می سازد، تعریف می گردد. در این مقاله با ارائه یک چارچوب مفهومی، پیامدهای فرآیند تبدیل تجربه کارآفرینان به دانش کارآفرینانه را مورد بررسی قرار می دهیم. این چارچوب مفهومی نشان می دهد که جهت بررسی رابطه میان تجربه حرفه ای کارآفرینان و ایجاد دانش کارآفرینانه باید درک بهتری از نحوه تاثیرگذاری فرآیند تبدیل تجربه کارآفرینان به دانش و عوامل موثر بر این فرآیند تبدیل داشته باشیم.
    در مقاله حاضر، با هدف شناخت مقدماتی یادگیری، کارآفرینی و یادگیری کارآفرینانه و نیز برخی موضوعات مهم مرتبط با آنها، چارچوب مفهومی از یادگیری کارآفرینانه مطرح می گردد. در پایان مقاله نیز، موارد مذکور جمع بندی شده و در قالب بحث و نتیجه گیری و کاربردهای مدیریتی، ارائه شده است
    کلیدواژگان: یادگیری، کارآفرینی، مدل مفهومی، یادگیری کارآفرینانه، دانش کارآفرینانه
  • داریوش رشیدی، شعبان فرهودی صفحات 53-60
    به نظر می رسد بانکها به عنوان موسسات مالی دارای وظایف و خدمات مشابهی هستند اما از لحاظ جو سازمانی و روابط انسانی بین کارکنان و عملکرد مشارکت در تصمیم گیری و کارآیی با هم متفاوت هستند. مدیران ارشد و مجرب متوجه این امر هستند که اگر جو حاکم در بانک نامطلوب باشد در نهایت عملکرد و کارآیی نهایی بانک از وضعیت قابل قبولی برخوردار نخواهد بود. به عبارت دیگر بانکها با امکانات یکسان و مشابه میزان موفقیت متفاوتی دارند. بنابراین تفاوت بانکها فقط به تعداد مشتریان و امکانات و دیگر خصوصیات کمی محدود نمی شود. هر بانک خصوصیات منحصر به فردی دارد که آن را از بانک دیگر متمایز می کند. این خصوصیات داخلی که جو سازمانی نام دارد از تلاش و روابط متقابل گروه های شاغل در بانک اعم از رئیس و کارکنان ناشی می شود و نه فقط رفتار کارکنان و بلکه مشتریان را تحت تاثیر قرار می دهد. از طرف دیگر کارآیی بانکها از اهمیت بالایی برخوردار است و بنابراین بررسی عوامل موثر بر کارآیی بانکها جایگاه ویژه ای پیدا می کند. تحقیق حاضر به بررسی رابطه فضای سازمانی با میزان کارآیی بانک در منطقه کرج می پردازد.
    کلیدواژگان: کارایی، جو سازمانی، عملکرد، روابط انسانی
  • محمد طالقانی، پروانه سمویی صفحات 61-69
    واضح است که در سیستم بانکی، مشتریان محور اصلی هستند و در واقع همه ی کارها برای جلب رضایت و جذب آنها صورت می پذیرد. از این رو در فضای رقابتی بین بانکی، بانک هایی موفق هستند که بتوانند وفاداری بیشتر مشتریان را به دست آورند. لذا در این تحقیق اثرات اجرای طرح تکریم ارباب رجوع در میزان وفاداری مشتریان بانک مورد ارزیابی قرار می گیرد. اهدافی که در این تحقیق دنبال می شوند عبارتند از:شناسایی و شفاف سازی عملکردهای موثر کارکنان بانک بر میزان وفاداری مشتریان، شناسایی ارتباط بین عوامل اجزای طرح تکریم و میزان وفاداری مشتریان بانک و چگونگی تاثیرگذاری اجزای طرح تکریم ارباب رجوع بر میزان وفاداری مشتریان بانک. روش تحقیق مورد استفاده، روش علی مقایسه ای، از شاخه تحقیقات همبستگی است. برای فرضیه های آزمون نیز از آزمون «فریدمن» و آزمون «کای اسکوئر» استفاده شده است و برای گردآوری اطلاعات 120 پرسشنامه میان مشتریان بانک ملی توزیع گردید. نتایج نشان می دهد که حداقل بین دو جز مختلف طرح تکریم، از دیدگاه مشتریان تفاوت معنا داری وجود دارد. همچنین بین اجرای طرح تکریم و وفاداری مشتریان با توجه به دو متغیر تعدیل گر (نوع سپرده و سطح تحصیلات) رابطه ی معناداری وجود ندارد
    کلیدواژگان: طرح تکریم ارباب رجوع، وفاداری مشتریان، نوع سپرده، سطح تحصیلات
|
  • Seyed Mohammad Erabi, Afshin Fattolahi, Abdollah Asadzadeh Pages 1-7
    This paper enriches the resource based view in corporate level strategy and while centralizing on parent companies, replaces the competitive advantage concept- which is a key issue in defining business level strategy- with a parallel term in corporate level strategy named parenting advantage and presents it in parent corporate level. Then, it concentrates on internal characteristics of parent companies as the key source of parenting advantage and suggests five advantage-creating characteristics. It also discusses the main role of parenting advantage as a guideline for making twofold decisions at corporate level strategy including portfolio (investment basket), control decisions, and subsidiary enterprise guidance. All these decisions should be assessed on the basis of their effects on developing or sustaining parenting advantage. Finally, competitive position matrix is extended to parenting position matrix which can be applied in parent companies
    Keywords: Resource Based View, Parent companies, Parenting Advantage Chain, Parenting Position Matrix, Corporate Level Strategy
  • Gholamreza Memarzadeh, Mohammad Ataei, Ahmad Akbari Pages 9-15
    One of the main issues managers face with, is to improve the performance of employees and in turn increase the organizational productivity. In the present study, among the factors affecting the employee's performance, the social capital is addressed. In this respect, In order to access the purpose of this study, Nahapiet & Ghoshal Models were used to examine the effect of social capital. Although a standard questionnaire was used to collect data for the study, its reliability and durability were approved by reporters viewpoints and α coefficient of chronbach respectively. 75 questionnaires were collected out of 78 ones distributed amongst statistical population. The collected data were analyzed using SPSS software. Since the present research was correlational type, spearman correlation coefficient was used for statistical analysis. Statistical hypothesis testing indicated a positive relationship between social capital and the performance of employees. In other words, it means that the more social capital the employees have, the more performance they have.
    Keywords: social capital, the performance of employees
  • Asghar Sarafizadeh, Samaneh Alipour Pages 17-24
    This article discusses that official automation is one of the important tools to reach useful ways to save time and for the optimum utilization of available resource in an organization. This article aims to identify the effect of employing official automation on the productivity of human resources. Using the analyses carried out on collected data, it was concluded that official automation is effective in increasing productivity.
    Keywords: official automation, efficiency, effectiveness, human resources, Productivity
  • Mirza Hassan Hosseini, Zeinolabedin Rahmani, Fataneh Habibi Pages 25-34
    Human Resource Supply is considered as one of the principal tasks of management, and the other managerial tasks (such as planning, organization, etc.) in practice realize just when the right and skilled human resource exist to implement them. The Appropriate selection of staff is of utmost importance, because the selection of inappropriate personnel, i.e. the people do not have adequate skills and eligibilities or leave the organization after a while, imposes heavy costs to the organization.Selecting and recruiting the staff is a multi-criteria decision-making issue, which encompasses numerous indices. The present research is an attempt to identify and prioritize those indices. The research statistic sample includes high-ranking executive managers, managers in human resource department, the academic faculty members and educational managers in private sectors, offices and departments in Qazvin province. This research is an applied-descriptive type in which the relationship between the indices and the factors affecting the job-fitness have been investigated using mathematical multi-criteria decision-making methods and Group Analytical Hierarchy Process (GAHP) technique, as well as the calculation and pair comparison approach. The Hierarchy Process analysis indicates that these two factors have different effects in public and private sectors. Hence, if these factors are controlled at the time of recruitment, the job fitness can be maximized.
    Keywords: job fitness, Employment status, personnel recruitment, job specification, labor market indices, hierarchy process analysis
  • Keyvan Shahgholian Pages 35-42
    In order to obtain an optimum economical system in our country, there is a call to choose the shortest and fastest path for achieving the goal. The system can only achieve this goal, when it could obtain the best and maximum outputs by spending the least inputs. Hence, there is only one way ahead, which is the way of productivity. Among different areas of productivities, human resource productivity plays one of the most significant roles in the whole system productivity because the human resource is the provider of the capital. Hence, the lack of human resources reflects itself as capital demand and economical dependency.The present paper, based on the investigation carried out on the country industry and by considering the impact of computer on the level of human resource productivity in the administrative section, has been attempted to determine the drawbacks of the system. In order to successfully determine the drawbacks, the parameters such as the conditions of securing a job vacancy regarding to the level of computer literacy of the personnel, the speed of fulfilling a task using computers and the condition of the job, the security of computer utilization, the level of output yield from investing in computer utilization and the level of satisfaction from computer utilization, has been taken into account. The mentioned parameters have been ranked according to their maladjustment with computer utilization, from personnel and managers point of view. Consequently, in order to remove these drawbacks and increase human resource productivity, some solutions are presented. For conducting this research, several automobile industries as the investigating cases have been chosen randomly. The final analysis by information collection and data statistical surveys has been carried out and then the outcomes are presented.
    Keywords: Productivity, Human resource, Computer, Automobile industry
  • Karim Kia Kojori, Forugh Roudgarnezhad Pages 43-52
    Entrepreneurship is a learning process, and on the other hand, learning itself, forms the main part of the entrepreneurship process. An entrepreneurship theory involves the learning theory. In order to achieve knowledge, acquire sources and management, entrepreneurs should take part in learning process. Entrepreneurial learning is defined as a continus process that provides the development of the knowledge required for the successful commencement of an activity and unexpected-events management. In this paper, having presented a conceptual framework, we consider the consequences of conversion process from the experience of entrepreneurs into entrepreneurial knowledge. In order to examine the relationship between professional experience of entrepreneurs and entrepreneurial knowledge creation, this conceptual framework indicated that we should have a better understanding from the influence of conversion process from entrepreneurs experience to the knowledge and efficient factors in the conversion process. In the present paper, a conceptual framework of entrepreneurial learning process based on preliminary recognition of learning, entrepreneurship and entrepreneurial learning as well as some important related topics is presented. Finally, the aforementioned items are concluded, and presented in discussion and conclusion sections and managerial applications.
    Keywords: Learning, Entrepreneurship, conceptual model, Entrepreneurial learning, Entrepreneurial knowledge
  • Daryush Rashidi, Shaban Farhodi Pages 53-60
    It seems that banks as financial institutions have similar tasks and services, but they are different in terms of organizational environment and existing human relations between the staff and participation tasks in decision making and efficiency. The experienced top managers are aware of the fact that if the existing conditions in banks are not optimal, their overall performance and efficiencies will be eventually unacceptable. In other words, banks with identical and similar facilities will have different levels of success. Therefore, the difference between banks is not merely restricted to the number of clients, facilities and other quantitative characteristics. Each bank has its unique characteristics differentiating it from others. Such an internal characteristic called organizational environment comes from the interactions between the working groups including the boss and the staff, and even it affects not only the behavior of employees, but also that of clients. On the other hand, the efficiency of banks is of great importance, then the study of the effective factors on the efficiency of banks finds a special position. The present study attempts to investigate the relationship between the organizational environment and the efficiency of the banks in Karaj province.
    Keywords: Efficiency, organizational environment, performance, human relationship
  • Mohammad Taleghani, Parvaneh Samouei Pages 61-69
    It stands to reason that customers are the principal element in the bank system. In fact, all activities are done only for their satisfaction and attraction. Hence, in competitive environment among banks, the only ones are successful that could acquire more customer allegiance. Thus, in the present study, the effects of implementing clientele reverence plan in the loyalty level of bank customers are evaluated. The purpose of present study are as follows: recognizing and making transparent the efficient functions of bank employees in the loyalty level of customers, recognition the relationship between the elements of clientele reverence plan and the loyalty level of bank customers, and how the elements of clientele reverence plan affect the loyalty level of customers. Causal comparison method from correlation research division is used in this study. Friedman and chi-squared tests are applied for the test hypotheses of this paper. In order to collect data, 120 questionnaires are distributed among the customers of Iran Melli Bank. The results showed that there was meaningful differences between two variable parts of clientele reverence plan in customer viewpoints. Furthermore, there was no meaningful relationships between implementing clientele reverence plan and customer allegiance in terms of two adjusting variables (i.e. account type and education level).
    Keywords: clientele reverence plan, customer loyalty, account type, education level